Waarom natuurgeneeskunde?
In de natuurgeneeskunde wordt gestreefd naar een dier dat fysiek, mentaal en energetisch in balans is. Een dier met fysieke klachten is ook gevoeliger om mentale klachten te ontwikkelen en andersom. Bijvoorbeeld een hond met een blessure kan daardoor (tijdelijk) onzeker worden en verlatingsangst ontwikkelen terwijl hij daarvoor prima alleen kon zijn. Andersom kan langdurige stress zorgen voor spijsverteringsproblemen of verminderde weerstand met alle gevolgen van dien. In een natuurgeneeskundige anamnese (consult) wordt dan ook niet alleen naar de klacht gekeken, maar naar het totale dier. Er vindt geen symptoombestrijding plaats, maar er wordt gekeken naar achterliggende oorzaken van de klacht(en). Een eerste consult duurt tenminste een uur en daarin wordt gestreefd om een totaalbeeld van het dier te krijgen, op basis van vragen aan de eigenaar, observatie en een kort fysiek onderzoek. Vaak krijgt u, naast advies met betrekking op de klacht, vele extra tips mee voor de algehele mentale en fysieke gezondheid van uw dier.
Ten onrechte wordt natuurgeneeskunde vaak alternatief genoemd. Beter is de term complementair, oftewel aanvullend op reguliere geneeswijzen. Vele natuurlijke middelen en maatregelen kunnen ingezet worden om de genezing te versnellen nadat de dierenarts een diagnose gesteld heeft en ook naast reguliere middelen. Als gediplomeerd Natuurgeneeskundige heb ik echter ook een ruime medische basiskennis, waardoor ik bij vele klachten ook zelfstandig een diagnose kan stellen en goed kan inschatten wanneer een klacht met natuurlijke middelen behandeld kan worden en wanneer doorverwijzing naar een dierenarts noodzakelijk is.
Werkwijze en middelen
Ik heb inmiddels al goede ervaringen in het behandelen van o.a. gedragsproblemen, allergieën, huidklachten en spijsverteringsproblemen. Maar dit zijn slechts enkele voorbeelden waarbij natuurgeneeskunde goede resultaten geeft. Ik werk vooral met voedingsadviezen, reinigingskuren, Bach-bloesemtherapie, Aromatherapie (essentiële oliën) en TTouch of massage. Daarnaast adviseer ik af en toe Fytotherapie (kruidengeneeskunde) en Homeopathie.
In 2014 heb ik een aanvullende opleiding gevolgd om uw hond met een Lecher-antenne door te kunnen meten. Hiermee kan de energie van bijvoorbeeld organen gemeten worden, waardoor ik onderliggende oorzaken van problemen nog sneller kan opsporen en effectiever kan behandelen.
Schroom niet om contact op te nemen, wanneer u vragen heeft over uw dier. Bij eenvoudige vragen kunnen soms maatregelen, natuurlijke middelen of een voedingsadvies al na telefonisch overleg voorgeschreven worden. Bij complexere klachten krijgt u het advies om een afspraak te maken.