Hoopers is een sport waarbij de hond zelfstandig, op aanwijzingen van de begeleider, een parcours moet lopen. Hierbij blijft de begeleider in een vak van 3 x 3 meter en stuurt de hond op afstand.
Het parcours bestaat uit hoops, gates, tonnen en tunnels die steeds in een andere opstelling worden neergezet. Op deze manier blijft de sport altijd uitdagend. Het belangrijkste is dat de hond plezier heeft in de sport en vertrouwen krijgt in de aanwijzingen van de begeleider, zodat hij op een steeds grotere afstand van zijn begeleider kan werken.
Uiteindelijk kan de hond een parcours zelfstandig afleggen op stem- en lichaamsaanwijzingen van de begeleider, die daarbij op 1 plek blijft staan en dus niet mee hoeft te rennen of zelfs te lopen. Bij Hoopers worden de toestellen zodanig aangeleerd dat de begeleider op afstand de hond kan dirigeren langs en door de hindernissen.
Door de lage hindernissen is deze sport toegankelijk voor elke hond; oudere honden die geen behendigheid meer kunnen doen en bijvoorbeeld jonge honden om ze voor te bereiden op behendigheid. Maar ook voor honden die meer mentale uitdaging nodig hebben, is Hoopers heel geschikt!
Omdat de honden tijdens het afleggen van een parcours los lopen, dient de hond sociaal te zijn naar andere honden en is het van belang dat de hond los van de lijn kan werken, terwijl er andere honden op het veld zijn (bij voorkeur geslaagd voor examen Vervolgcursus I).
Beginnerscursus
Bij de beginnerscursus worden de toestellen aangeleerd, waarbij er veel aandacht wordt besteed aan het zelfstandig kunnen werken van de hond. Dit is van belang om uiteindelijk steeds verder bij de baas weg te kunnen werken. Zodra de toestellen afzonderlijk goed genoeg kunnen worden uitgevoerd, worden er ook kleine parcoursen geoefend om de geleerde vaardigheden toe te passen.
Gevorderdencursus
Het uitbreiden van de parcoursen gebeurt tijdens de gevorderdencursus. De parcoursen zullen niet alleen langer gemaakt worden, maar ook moeilijker. In het parcours zal je steeds vaker moeten wisselen om ervoor te zorgen dat je hond de kortste lijn loopt om het parcours zo snel mogelijk te kunnen afleggen.
Daarnaast gaan we met vergevorderden (die alle toestellen beheersen en een basis hebben gelegd met wissels en langere parcoursen) aan de slag met wedstrijdparcoursen die worden afgewisseld met technische oefeningen om zo de parcoursen foutloos en zo snel en vloeiend mogelijk af te kunnen leggen.
Inschrijven
Hooperen is behoorlijk intensief, daarom gaan we in duo's 30 minuten aan de slag. Op basis van de inschrijvingen maak ik de definitieve indeling. Tijdens het inschrijven kun je aangeven of je voorkeur hebt voor een bepaald tijdstip, of als je graag samen met iemand wil trainen.
STARTDATA:
Indien u interesse heeft in deze cursus en er staat momenteel geen geschikte datum voor u bij, dan kunt u een email sturen naar één van de contactpersonen van deze cursus. Dan zal diegene u vrijblijvend op de hoogte houden zodra nieuwe startdata gepland worden.