PREVENTIEVE VUURWERKTRAINING VOOR HONDEN DIE NOG NIET BANG ZIJN.
Wist u dat?
- Tussen de 40 en 50% van de honden bang is voor bepaalde geluiden (m.n. vuurwerk, onweer en geweerschoten)?
- Symptomen variëren van wat onrustig zijn tot hijgen, bibberen, niet willen eten, wegkruipen en zich totaal afsluiten in blinde paniek en ook slopen of zelfverwonding.
- Angst voor geluiden vaak voorkomen kan worden door uitgebreide socialisatie die reeds bij de fokker begint en doorgaat totdat de hond volwassen is (2 à 3 jaar)?
- De hond negeren bij angst achterhaald en zelfs gevaarlijk is en tegenwoordig afgeraden wordt? Honden moeten van pup af aan leren, dat zij steun kunnen zoeken bij de baas als er iets spannends gebeurt. De baas negeert het enge geluid en doet alsof er niets gebeurt, maar is aanwezig als veilige haven waar de hond heen kan vluchten.
- Gedragstherapie goede resultaten geeft, mits op de juiste wijze opgebouwd? Een geluiden-cd is vaak de basis, maar ook voor honden die panisch zijn van de cd of er juist totaal niet op reageren, zijn er mogelijkheden voor gedragstherapie op maat!
- Er gemiddeld 60 trainingssessies van enkele minuten nodig zijn voor een optimaal effect? Gedragstherapie betekent dus dagelijks even trainen gedurende een à twee maanden. En omdat uit onderzoek gebleken is dat de eerste maand het meeste effect bereikt kan worden, is 2x daags enkele minuten trainen gedurende 1 maand het meest effectief!
- Er geen enkel middel bestaat wat de angst voor geluiden echt laat verdwijnen? Verschillende middelen kunnen de gedragstherapie ondersteunen waardoor het sneller gaat of juist de hond tijdelijk ongevoeliger maken voor harde geluiden, maar als u de angst echt wilt verminderen, is altijd gedragstherapie noodzakelijk.
- Het gebruik van reguliere middelen bij vuurwerkangst niet zonder risico is? Veel middelen kunnen zware bijwerkingen geven (bijvoorbeeld ataxie) en zijn een belasting voor lever en nieren. Sommige middelen verslappen alleen de spieren maar remmen geen angst, waardoor de hond rustig lijkt, maar van binnen panisch is en volgend jaar dus nog banger. Alprazolam, Sileo en Pexion kunnen wel helpen indien u liever een regulier middel kiest, m.n. voor de laatste dag(en). Nicole kan u meer vertellen over de verschillen tussen deze middelen.
- De therapie goed ondersteund kan worden met verschillende natuurlijke middelen? Verschillende middelen zijn succesvol gebleken, maar resultaten variëren per hond. Vaak kunnen middelen gecombineerd worden voor een optimaal effect. Nicole adviseert graag wat het beste bij uw hond past.
- U een hond kunt helpen om te ontspannen? TTouch en/of Hondenmassage zorgen voor meer ontspanning, betere band met de baas en sneller herstel na schrik. Onze collega's van Kynomassage verzorgen regelmatig lezingen, workshops en privélessen waarin u dit zelf leert toepassen. Kijk HIER voor meer informatie.
- Een natuurgeneeskundig consult zorgt dat de hond mentaal en fysiek beter in balans komt en dus beter zal reageren op de therapie?
VOOR HONDEN DIE NOG NIET BANG ZIJN:
preventieve vuurwerktraining; angst voorkomen is beter dan genezen!
Als pup socialiseren is niet voldoende: om vuurwerkangst te voorkomen moet een hond totdat hij volwassen is (2 à 3 jaar!) regelmatig op verantwoorde wijze geconfronteerd worden met harde knallen en zo leren dat dit normaal en leuk is en dus geen reden voor angst. Harde knallen zijn thuis vaak lastig in scène te zetten, dus helpen wij u graag.
De training is een combinatie van theorie en praktijk en duurt ongeveer een uur. In kleine groepjes met 4 honden wordt zowel binnen als buiten geoefend met verschillende harde geluiden, zoals toeters, knalerwtjes, trekrotjes, kindervuurwerk en vuurwerkgeluiden van een geluiden-cd. Er wordt goed gekeken naar de individuele reacties van de honden en eigenaren. U krijgt veel tips over uw eigen houding en reactie bij knallen en hoe u gericht kunt gaan trainen op geluiden. Daarnaast krijgt u een uitgebreid trainingsadvies op papier mee om thuis verder te kunnen oefenen.
De kosten voor deze vuurwerktraining bedragen € 30,- per hond. Opgeven voor deze workshop kan via de buttons inschrijven onderaan deze pagina. Let op dat u de goede button aanklikt achter de datum waarop u wilt komen! U ontvangt dan later van ons nog een bevestiging per e-mail.
VOOR HONDEN DIE AL BANG ZIJN:
Wanneer uw hond al bang is kunt u contact opnemen met Nicole tijdens haar telefonisch spreekuur (op maandag en donderdag tussen 14.00-15.00 uur).
DATa PREVENTIEVE VUURWERKTRAINING
(LET OP: deze trainingen geven wij in onze binnenruimte, dus zijn alleen toegankelijk voor honden die het qua sociaal gedrag aankunnen om op kortere afstand van andere honden te trainen.)